Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fóliasátor építése képes leírás - Rendezvénysátor és egyéb sátrak.tlap.hu
részletek »

Fóliasátor építése - Rendezvénysátor és egyéb sátrak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: sator.tlap.hu » Fóliasátor építése
Keresés
Találatok száma - 4 db
A fóliasátor leírása

A fóliasátor leírása

A nagy légterű fóliasátor 7,5, 8 vagy 10 m széles, 3, 3,5, 4 vagy 5 m magas, 50-100 m hosszú, alagútszerű, fóliaborítású létesítmény. A vázat alkotó bordák elsősorban fémből (vas, alumínium) készülhetnek. Legelterjedtebb a 7,5 m széles, 3 m magas és 50 m hosszú fóliasátor (7. ábra). Újabban kezd elterjedni a 16 m széles fóliához alkalmas 9-10 m széles és 4-5 m magas vázszerkezet.

Agrárágazat - fóliasátor építés

Agrárágazat - fóliasátor építés

A műanyag fóliasátor előnye, hogy a növényházaknál használt vázas rúdszerkezetekből összeépített szerkezetekkel szemben félkör keresztmetszetű alagutas rendszerrel kialakítható. Ennek az egyszerűségében rejlik a fő előnye, miután az alapozást, a költséges és bonyolult csomópontokat tartalmazó szerkezetet és a nehéz és drága üvegszerkezeteket nem kell megépíteni. A fólia cseréje egyszerűen megoldható, miután az csak rá van hajtva az íves vázszerkezetre. A fény kedvezőbb beesési szöge miatt az üvegházhoz viszonyítva 10-15%-kal jobbak a fény- és hőviszonyok a fóliasátrakban. A fóliák általában jobban áteresztik a fényt, mint az üveg, pontosabban a fólia alatt a fény összetétele jobban hasonlít a fény természetes összetevőihez, mint az üveg alatt. A fólia jobban átengedi a kék és ultraibolya sugarakat, ezáltal a fóliasátorban a növények zömökebbek. Az átengedett hosszú hullámok miatt a levegő és a talaj erősebben felmelegszik, melynek következtében erős páraképződés indul meg a sátron belül. Ez a pára éjszaka a fólia belső felületén kicsapódik, ezzel gátolva a hőveszteséget. Általában is elmondható, hogy a fólia jobban szigeteli el a belső teret a külsőtől, mint az üvegház, ezért a növényekből távozó víz a fóliasátoron belül marad, abban állandó párás környezetet teremtve.

Fóliasátor építése és beültetése

Fóliasátor építése és beültetése

Kisebb 3x5m alapterületű fóliasátrat szeretnénk összeállítani házilag,megvalósításhoz szeretnénk ötleteket,praktikákat,tippeket kérni.Tapasztalatok alapján milyen növényeket érdemes ültetni? Előre is köszönjük a tanácsaikat!

Műanyag borítású létesítmények

Műanyag borítású létesítmények

A népélelmezési cikknek számító zöldségfélék fogyasztási árát, ennek megfelelően termesztési költségét minél alacsonyabb szinten kell tartani. A legdrágább zöldségtermesztési alágazatban, a hajtatásban a primőrök előállításának költségtényezői között arányaiban is az egyik legnagyobb az energia költsége. Emiatt a korszerű, de viszonylag drága energiahordozókat csak nagy körültekintéssel szabad igénybe venni. Eddig a létesítmények fűtéséhez 50-95 oC hőmérsékletű vizet használtak fel. Az alacsonyabb hőfokú víz csak jelentősen megnövelt fűtőfelület segítségével tud megfelelő hőenergiát leadni a környezet számára, ennek használata tehát nem gazdaságos.

Tuti menü